2014. május 14., szerda

Hitel rögtön?

A hitel - különösen most, a válság bekövetkeztével - rizikós üzlet, és a gyorshitel még rizikósabb. Minél kevésbé tud a bank megbizonyosodni arról, hogy képes vagy fizetni, vagy minél több dolog utal arra, hogy nem vagy az (nincs állandó jövedelmed vagy csak nagyon kevés van, BAR listás vagy, nincs fedezeted stb.), annál rizikósabb a kölcsön, és ezt a rizikót természetesen neked kell megfizetned nagy THM formájában.

A probléma ezzel az, hogy könnyen végtelen spirálba kerülhetsz: minél kétségbeesettebben van szükséged a pénzre, minél kevesebb pénzed van, annál drágább a hitel számodra, amit természetesen annál nehezebb is visszafizetned, így könnyen meglehet, hogy évtizedekig csak fizetsz, miközben a tartozásod szinte semennyit nem csökken.

Kinek érheti meg a gyorshitel? Semmiképpen nem annak, aki gyorsan szeretne egy új TV-t, utazást vagy akár csak ételt venni. Az azonnali hitel akkor érheti meg, ha a kapott pénzt nagyon jól be tudod fektetni, például mert vállalkozásod van, kell egy gyors segély a fennmaradáshoz, és más lehetőséged már nincsen.

Ne feledd, a bankok igazából annak adnának a legszívesebben kölcsön, akiknek egyáltalán nincs rá szükségük.