2014. június 12., csütörtök

Árfolyam előrejelzés

A különböző internetes pénzkeresési oldalakon gyakran reklámozzák azt a "trükköt", hogy a profikat utánozva akár pénzügyi ismeretek nélkül is nyereségre tehetünk szert. A pénzügyekben vagy matematikában tapasztaltak talán már itt sejtik: a dolog nem működik. Senki sem tudja ugyanis a véletlennél jobban megjósolni az árfolyamok változásait.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének olyanok, akiknek eddig minden jóslásuk úgy-ahogy bejött. Valahogy úgy működik ez, mint ha fognánk 16 embert, kettesével párba állítjuk őket, és minden pár döntene, hogy melyikük szavaz arra, hogy fej, melyikük arra, hogy írás lesz a dobás végeredménye. A 16-ból 8-an biztosan eltalálják, őket (a nyerteseket) ismét párba állítjuk, megint előrejelzést adnak, és 4-en megint találni fognak, ők lesznek azok, akik eddig mind a két alkalommal eltalálták a dobás eredményét. Ismét párba állítjuk őket, és lesz két nyertesünk - ők eddig mind a három dobás eredményét eltalálták. Vajon van valamilyen különleges tudásuk? Nincs, egyszerűen csak a játék felépítéséből adódóan kell lennie ilyen embereknek a 16 emberünk közül. Ha nem 16, hanem több játékossal indítunk, akár olyanokat is találhatunk, akik egymás után 20-30 alkalommal eltalálják, hogy a pénz fejre vagy írásra fog esni, és mindez semmit sem mond arról, hogy a következő jóslatuk bejön-e. Ott ismét 50% esélyük van, mint bárki másnak.

Mivel sokan foglalkoznak az árfolyamváltozások megjóslásával, szükségszerűen lesznek olyanok, akik merő véletlenségből sikeresek. Mégsem érdemes másolni őket: az árfolyammozgások valójában előrejelezhetetlenek.